...I si comencem de nou?

16 de juny de 2016. IDEC-UPF (C. Balmes, 132-134)

I si comencem de nou? Amb aquest lema trencador, transgressor i atrevit enguany ens endinsem a explorar el món de les direccions i models organitzatius a l’atenció primària en la “XIII Jornada de Debat per a Directius d’atenció primària” que cada any organitzem conjuntament l’AIFiCC i la CAMFiC.

Tenim el marc polític adequat fer fer-ho: nou equip de govern que potser portarà altres maneres de fer perquè l’atenció primària en el sistema sanitari català, sigui allò que ens hem repetit tants i tants cops: l’eix vertebrador del sistema de salut.
Segur que en algun moment, molts dels directius que treballem a l’atenció primària, en hem fet aquest plantejament: “si em deixessin organitzar des de zero un equip d’atenció primària,  què canviaria?” És el model de direcció imposada el que no ens acaba d’encaixar? Són les polítiques que tenen a veure amb competències professionals lligades als llocs de treball, que no se’ns ajusten als nostres ideals? Ens hem acomodat als models de gestió “de tota la vida” i ens fan por els canvis? Els nous models experimentats s’han avaluat perquè garanteixin la seva continuïtat? O bé, millor no toquem res perquè els canvis directius es produeixen amb tanta freqüència que no arribem a temps a posar-nos al dia. I, qui dia passa, any empeny.
Es bo tenir diversitat de models organitzatius i de governança, perquè incrementa la riquesa del sistema i permet adequar-los segons les necessitats poblacionals?
També tenim reptes que fa uns anys ens els miràvem de lluny, que ara formen part del nostre vocabulari habitual però, estem segurs que els tenim integrats en el nostre full de ruta? El repte social amb l’abordatge de les desigualtats socials i l’envelliment cada vegada més evidents; el repte organitzatiu amb l’adequació del talent als llocs de treball i el desenvolupament de les noves competències que l’evolució i creixement professionals exigeix; el repte comunitari  on cal introduir el concepte de salut en totes les polítiques i, com no, el repte tecnològic que ens preguntem si estem en el mateix nivell de preparació tecnològica que els ciutadans per a treballar amb models no presencials.
Aquestes i moltes altres preguntes volem que en aquesta jornada pugueu compartir-les, analitzar-les, trobar alguna resposta i fins i tot, permetre-us imaginar començar de nou.